Du är här: Start/Bygga, Bo & Miljö/Miljö, hälsa och livsmedel/Livsmedel/Så undviker du att bli magsjuk

Så undviker du att bli magsjuk

Under sommarmånaderna ökar risken för att drabbas av magsjuka på grund av bakterier. Det är oftast via mat och vatten vi blir smittade men det finns enkla sätt att minska risken att bli sjuk.

Kommentera sidan

Din kommentar kommer att skickas till webbredaktionen.

Fält markerade med * måste fyllas i.

DSNU
 
  • Tvätta händerna
    – innan du börjar laga mat
    - när du hanterat rått kött
    - efter toalettbesök
    - efter att du varit i kontakt med djur eller djurens närmiljö.
  • Grillning och annan matlagning
    – håll olika livsmedel separerade från varandra
    - använd inte samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som du använt till rått kött
    - diska skärbrädan och kniven noga
    - se till att kyckling, hamburgare och rå korv blir helt genomstekt
    - låt inte maten ligga framme i värmen.
  • Skölj alltid grönsakerna noga i rent vatten.
  • Drick inte opastöriserad mjölk.
  • Om du har egen brunn, kontrollera om vattnet innehåller bakterier.Bada inte nära betande djur.
  • Undvik att äta din picknick i hagar där djur betat.
Affisch - undvik att smittas av bakterier Affischen kan laddas ner från Jordbruksverkets webbplats

 

Sidan uppdaterad 15 juni 2017 Kommentera sidan