Enskilt vatten

Ett bra dricksvatten är viktigt för att vi ska hålla oss friska. Du som har en egen brunn ansvarar själv för brunnen och kvaliteten på dricksvattnet. För att ta reda på kvaliteten på dricksvattnet bör du ta prover regelbundet.

Kontrollera ditt dricksvatten regelbundet

Både vattenkvalitet och vattentillgång kan förändras med tiden av olika orsaker. Därför bör man regelbundet ta prov på sitt dricksvatten, minst vart tredje år. Har man små barn i familjen bör man vara extra noggrann med att ta prover eftersom barn är mer känsliga för höga halter av vissa ämnen.

Provtagningsflaskor kan hämtas på kommunkontoret i Mörbylånga. Du kan även få dem hemskickade (efter överenskommelse). Betalning sker med Swish eller betalkort.

Provflaskorna ska märkas noggrant med fastighetsbeteckning och alltid transporteras tillsammans med kylpåsar och följesedel i den gröna kylväskan.

Vattenproverna lämnas sedan in i servicecentret på kommunkontoret i Mörbylånga alternativt på reningsverket i Färjestaden (Turistvägen), i en låda till höger innanför grindarna. Inlämning sker tisdagar före klockan 14.00. Helgfria vardagar kl. 8-16 finns även möjlighet att lämna prover på inlämningsställe på Netto Taxi (Bring Express), Öselvägen 2 i Kalmar.

Provtagning ska göras samma dag som proverna lämnas in.

Provtagningskit vattenprover

Provtagningsavgift

Mikrobiologisk analys, 226 kr
Kemisk analys, 265 kr
Paketpris mikrobiologisk + kemisk analys, 374 kr
Radon, 32 kr

 + frakt (vid ev. hemleverans), 65 kr

Avgiften betalar du direkt när vattenproverna hämtas hos servicecenter i Mörbylånga. Du betalar med kort eller Swish (swishnummer: 123 203 76 87). När du betalar med Swish ska fastighetsbeteckningen anges som referens.

Provsvar
Analyserna utförs av SYNLAB och tar ca 2-3 veckor. Om ett provsvar visar att du har dåligt dricksvatten bör du göra något åt det. Anlita alltid fackkunnigt folk för att åtgärda problemen.

Sidan uppdaterad 14 januari 2020 Kommentera sidan