Du är här: Start/Bygga, Bo & Miljö/Fiber/Teknikskifte - det gamla telefonnätet byts ut

Teknikskifte - så påverkas du när det gamla telefonnätet byts ut

Sverige står inför ett stort teknikskifte. Det gamla telefonnätet kommer att släckas ned och ersättas av ett nytt. Förändringen har redan startat.

De telefonkablar av koppartråd som vi förlitat oss på sedan länge i Sverige, byts nu ut mot nya av optiska fibrer. Processen sker stegvis och kommer att pågå under flera år. De flesta kommuner förbereder sig på teknikskiftet. Ett sådant arbete pågår också i Mörbylånga kommun.

Inget eget kommunnät

Mörbylånga kommun har valt att inte bygga ett eget fibernät. Istället har kommunen tecknat avtal med Telia och dotterbolagen Skanova och Zitius, liksom med IP-Only och Kalmar Energi. Det är dessa företag som nu bygger ut fibernätet på olika platser i kommunen.

Utbyggnaden sker stegvis och tidsplanen är delvis beroende av hur många hushåll som är intresserade. I dagsläget har fiberkablar dragits inne i Färjestaden och Mörbylånga, och arbete pågår i Stora Frö och Haga Park.

Ny bred "motorväg"

Optiska fibrer kan beskrivas som mycket tunna trådar av glas. Varje kabel innehåller hundratals sådana långa trådar. De här trådarna gör det möjligt för fler personer att ringa samtidigt. Det blir också lättare att skicka information från datorer och annan teknisk utrustning via dessa fiberkablar.

En jämförelse som brukar användas är att om kopparkablar är en liten grusväg så är fiberkablar en åttafilig motorväg. Kopparnätet klarar helt enkelt inte längre av de krav som det moderna samhället ställer på allt snabbare kommunikation via telefon och dator.

Telefonen slutar att fungera

Alla kommer att beröras på sikt, oavsett om man är intresserad av ny teknik eller inte. När kopparnätet släcks ned fungerar inte den vanliga telefonen längre. Det går inte heller att nå Internet via datorn.

Staten träder in

Ingen ska behöva känna sig orolig inför framtiden. Enligt lagen om elektronisk kommunikation har alla hushåll rätt till både telefon och möjlighet att använda Internet.

Fakta

Varför ska jag skaffa fiber?

 • Det nuvarande kopparnätet – som ägs av Telia – kommer att släckas ned på sikt. Då fungerar inte din vanliga telefon längre. Du kan inte heller nå Internet via din dator. Därför kan det vara klokt att byta till fiber (eller en mobil lösning) i tid.
 • Din fastighet kan öka i värde. Även om du själv inte är intresserad av fiber kanske den som ska köpa villan en dag är det.
 • Det blir lättare för dig att använda olika elektroniska samhällstjänster, till exempel inom vård och omsorg. Fiber leder inte ström. Det innebär att din telefon och dator skyddas vid blixtnedslag.

Vad är problemet?

 • Kostnaden. Det kostar cirka 20 000 kronor att ansluta sig till fibernätet under "kampanjtiden". Därefter blir kostnaden oftast högre. Att installera en mobil lösning istället är också förenat med kostnader. (Därtill kommer abonnemangskostnader för olika tjänster på samma sätt som idag.)
 • Krångligt. Det är förenat med viss huvudvärk att sätta sig in i olika erbjudanden. Det tekniska språket är för många helt obegripligt.
 • Svårt. För en teknikointresserad person kan det vara svårt att hantera de nya apparaterna.

Vad händer om jag inte gör något?

 • Du behöver inte göra något i dagsläget. Det är först när kopparnätet i ditt område stängs som situationen blir akut, något som du får information om minst tre månader i förväg. I praktiken kan det dock ta längre tid än tre månader att ordna en ersättningslösning.

Hur gör jag för att få fiber?

Är du intresserad av att beställa fiber är det lättast att kontakta den aktör som är aktiv eller har byggt ut sitt fibernät i just ditt område.

Här hittar du kontaktuppgifter och status för fiberutbyggnaden per område.

Var kan jag få mer information?

 • Kommunen har personal som kan ge råd och stöd. Kontakta mark- och exploateringsingenjör Emmy Thidell (0485-470 58) eller näringslivsutvecklare Susanne Bredesjö Budge (0485-470 07).
 • Regionförbundet i Kalmar län har en särskild koordinator som svarar på frågor. Han heter Magnus Hammarstedt och nås på 0480-44 83 71.
 • På Telias webbplats (www.telia.se) finns mycket information om avvecklingen av kopparnätet.
 • Post- och telestyrelsen har också bra information på sin webbplats (www.pts.se).

Bra att veta

 • Du kan ansöka om ROT-avdrag för att dra fiber till din bostad. ROT-avdraget gäller för nedgrävning av ledningar på den egna tomten.
 • Flera banker i Sverige erbjuder särskilda "fiberlån". Hör med din bank om du kan få ett sådant.
Sidan uppdaterad 16 juni 2016 Kommentera sidan