Du är här: Start/Start/Nyheter/Mörbylånga vattenverk prisas på nytt

Mörbylånga vattenverk prisas på nytt

Mörbylånga vattenverk har uppmärksammats såväl nationellt som internationellt och fick så sent som hösten 2019 ta emot Water Reuse Europe Innovation Prize. Nu har projektledaren Peter Asteberg tilldelats ytterligare en utmärkelse.

Tillsamans med Johan Saltin från Norconsult får Mörbylånga kommuns Peter Asteberg ta emot Xylem-priset 2020 som delas ut av Föreningen Vatten.

Projektören Norconsult och Mörbylånga kommun har samarbetat under hela resan från vattenkrisen 2016 och fram till ett toppmodernt och världsomtalat vattenverk.

- Vi är väldigt glada och stolta över att få ta emot det här priset. Vi är många som delar på det, för det här har varit ett lagarbete hela vägen, säger Peter Asteberg.

Motiveringen:

"Johan Saltin, Norconsult, och Peter Asteberg, Mörbylånga kommun, tilldelas Xylem-priset för sina banbrytande insatser att såväl akut som långsiktigt lösa ett svårt vattenförsörjningsproblem på Öland. Lösningen var en kombination av bräckt vatten från borrade brunnar och industriellt processvatten från en kycklingindustri. Vattenverket, som invigdes 2019, är det enda i världen som används till att rena både bräckt vatten och industrivatten och ett av de första vattenverken i världen som producerar dricksvatten direkt från processavlopp."

Xylem-priset utgår för förtjänstfullt arbete till enskild person eller grupp i vattenvårdens tjänst inom drift- och underhållsområdet vid svenska va-anläggningar inom kommuner eller industri. Priset skall i första hand premiera praktiska insatser under det gångna året som lett till vinster i till exempel effektivitet, reningsresultat eller säkerhet.

Sidan uppdaterad 9 januari 2020 Kommentera sidan