Du är här: Start/Start/Nyheter/Företagsbesök i Skogsby och Seby

Företagsbesök i Skogsby och Seby

Denna veckas torsdagsbesök utfördes av kommunstyreslens förste vice ordförande Anna-Kajsa Arnesson (C) och näringslivsutvecklare Susanne Bredesjö Budge, och under eftermiddagen påmindes vi om vårt diversifierade näringsliv på mer än ett sätt.

Vi började på ÖoB i Skogsby där verksamhetschef Nils Andersson tog emot. Han berättade på ett engagerande sätt om hur ÖoB fungerar. Hur många vet att det har varit ett familjeägt företag i alla år, med sin bas i Skänninge där även centrallagret ligger? Två gånger i veckan kommer leveranserna till Öland, där de åtta åretrunt-anställda ser till att allt kommer på rätt plats. Sommartid får de sällskap av ytterligare ungefär lika många.

Den öländska butiken har väldigt låg personalomsättning, och utmärker sig på mer än ett sätt inom koncernen, som idag utgörs av nästan 100 butiker runt om i Sverige. Medan de flesta andra butikerna har justerat sin design för att ändra kundflödena och för att man ska känna igen sig, har ÖoB i Skogsby valt att hålla kvar det traditionella mönstret för att semesterbesökarna ska känna att de är på en annan plats även i deras butik. Destinationsutveckling på mikronivå alltså.

Från Skogsby styrdes kosan söderut till Seby Motor & Mekaniska verkstad AB, där vi blev varmt mottagna av Johnny Henriksson, som har ägt verkstaden sedan 1990-talet. Han arbetar där tillsammans med sonen Mikael och ytterligare en anställd.

I anslutning till verkstaden där man arbetar med allt på hjul, om man får tro Johnny, finns även östra Ölands enda bränslepump. Företaget servar också omgivningen med exempelvis däckhotell, och förutom att reparera och serva jordbruksmaskinerna åt traktens lantbrukare har de även ett litet sortiment med handredskap.

Verkstadens smedfunktion är också fortfarande aktiv och man arbetar väldigt lösningsfokuserat. Som om bredden i verkstadens verksamhet inte räckte till, uppfann Johnny på 90-talet en vattenpump driven med solceller, som bland annat intresserade SIDA och satte verkstaden i Seby på kartan.

Tack Nils och Johnny för två väldigt lärorika besök!

Sidan uppdaterad 8 november 2019 Kommentera sidan