Du är här: Start/Kommun & Politik/Press- och informationsmaterial/Pressmeddelanden/Mörbylånga uppmärksammas för världsunikt projekt

Mörbylånga uppmärksammas för världsunikt projekt

PRESSMEDDELANDE: Uppförandet av Mörbylångas nya vattenverk har väckt stor uppmärksamhet och nu har projektledaren Peter Asteberg tillsammans med hela laget bakom projektet blivit nominerade till priset Årets nytänkare på Framtidsverkets Framtidsgalan.

– Givetvis känns det väldigt roligt att bli uppmärksammad. Det är både överraskande och uppmuntrande, men eftersom det är ett världsunikt projekt, där vi i flera avseenden är först ut i världen, förstår jag att man tycker det här låter spännande. Däremot är tekniken väl beprövad sedan tidigare, säger projektledaren Peter Asteberg.

Vattenverket kommer att baseras på andra vattenresurser än grundvatten för att minska sårbarheten i vattenförsörjningen under torra år. Istället för grundvatten kommer därför både råvatten från bräckt grundvatten vid Kalmarsund samt utgående råvatten från Mörbylånga industrireningsverk att renas.

Produktionskapaciteten kommer ligga på 4 000 kubikmeter dricksvatten per dygn och tanken är att vattenverket ska stå klart till sommaren 2019.

– Tidsplanen följs och vi ligger före på vissa delar. Just nu håller man på att resa väggar och inom kort ska taket på och installationer genomföras. Det är ett väldigt spännande skede, säger Peter Asteberg.

Framtidsverkets Framtidsgalan är en tillställning som arrangeras för att lyfta fram personer och organisationer som gör skillnad inom den offentliga sektorn. Själva galakvällen äger rum den 20 november på Vasateatern i Stockholm.

– Det är roligt att Framtidsverket uppmärksammar just den offentliga sektorns tekniska verksamheter och att vi finns med i den fina skaran, säger Peter Asteberg.

Sammanlagt är åtta personer klara för final i kategorin Årets nytänkare.

Sidan uppdaterad 8 oktober 2018 Kommentera sidan