Du är här: Start/Barn & Utbildning/Förskola, barnomsorg/Mat i förskola

Mat i förskola

Matsedel

Matsedeln är gemensam för alla skolor och förskolor i kommunen. Maten innehåller inte nötter eller mandel. Till huvudrätten serveras råkost, knäckebröd och mjölk. Salladsbordet i skolan består av minst fem sorters grönsaker och rotfrukter. Även linser och bönor kan ingå i salladsbordet. I förskolan serveras två sallader eller olika grönsaker. 

Matsedel för skolan och förskolan (öppnas i ett nytt fönster)

Matsedeln som webbapp för mobil och läsplatta (mpi.mashie.com/app). Programmet lagras inte i din mobil utan körs via Internet.

Specialkost och avvikande kost

Vid behov av specialkost eller avvikande kost behöver ni lämna en blankett/intyg till skolköket och skolsköterskan på aktuell skola.

Vid allergi ska alltid blanketten styrkas med ett läkarintyg, kosten ska vara ordinerad av läkare eller dietist. Intyget ska förnyas varje läsår. Om det sker någon förändring under läsåret, kontakta det kök där barnet får sina måltider.

Avvikande kost kan vara av etiska eller kulturella skäl. De koster som erbjuds i kommunen är vegetarisk kost och kost minus griskött. Dessa koster kräver ett intyg från en förälder.

Näringsinnehåll

För att barn och ungdomar ska orka med en hel skoldag krävs att de får i sig tillräckligt mycket näring. Matsedeln följer i stort Nordiska Närings Rekommendationer. Näringsinnehållet i lunchportionerna är 30 procent av dagsbehovet. Resterande del behöver serveras hemma i form av frukost, middag och eventuellt ett mellanmål.

Vi som arbetar med skolmaten vill främja goda matvanor och god hälsa hos barnen. Redan från tidig ålder lär vi barnen vad som är bra och nyttig mat. Genom detta bidrar vi långsiktigt till att förbättra folkhälsan.

Vi arbetar ständigt med att utveckla och förnya våra recept så att maten vi serverar ska vara så variationsrik som möjligt och uppskattas av barnen och ungdomarna.

Sidan uppdaterad 12 juli 2019 Kommentera sidan