Du är här: Start/Barn & Utbildning/Grundskola/Mat i skola

Mat i förskola och skola

Idag består kostenheten Mörbylånga kommun av 17 olika kök, allt från små kök på våra förskolor till större kök på skolorna och inom omsorgen. Varje dag serveras närmare 2 800 måltider.

Vi satsar på hållbar mat som tillagas från grunden så långt det går, med ökad mängd ekologiskt och närproducerat som mål. På våra enheter serveras enbart svenskt kött och fågel samt MSC-märkt fisk. Vi köper potatis, morötter och ägg från närområdet.

Våra transporter från olika leverantörer sker via en samlastningscentral i Kalmar, detta för att minska antalet bilar som behöver köra till de olika köken.

Matsedel

Vi har en matsedel för skolorna som består av två olika rätter, vi erbjuder dagligen en "dagens rätt" och ett vegetariskt alternativ. Förskolorna i kommunen följer matsedeln för "dagens rätt", med reservation för lokala avvikelser.

Matsedeln går att hitta på flera olika sätt

Matsedeln hittas i skolportalen SchoolSoft under huvudmenyn eller via länkarna nedan.

Matsedel för skolan och förskolan (öppnas i ett nytt fönster)

Matsedeln som webbapp för mobil och läsplatta (mpi.mashie.com/app). Programmet lagras inte i din mobil utan körs via Internet.

Specialkost och avvikande kost

Vid behov av specialkost eller avvikande kost behöver ni lämna en blankett/intyg till skolköket och skolsköterskan på aktuell skola.

Region Kalmar län och kommunerna i Kalmar län kräver inget läkarintyg för laktosfri kost. Det räcker med att ni lämnar ett föräldraintyg vid laktosintolerans.

Intygen ska förnyas varje läsår. Om det sker någon förändring under läsåret, kontakta ni det kök där barnet får sina måltider.

Vi serverar inga avvikande koster på våra skolor i kommunen då det idag alltid finns alternativ till "dagens rätt". Går ditt barn däremot i förskoleverksamhet och ni önskar vegetarisk kost eller kost som är fri från fläskkött, då lämnar ni ett intyg till köket som är påskrivet av barnets vårdnadshavare.

Vid allergi ska alltid blanketten styrkas med ett läkarintyg, kosten ska vara ordinerad av läkare eller dietist. Intyget ska förnyas varje läsår. Om det sker någon förändring under läsåret, kontakta det kök där barnet får sina måltider.

Näringsinnehåll

För att barn och ungdomar ska orka med en hel skoldag krävs att de får i sig tillräckligt mycket näring. Vår matsedel följer i stort Livsmedelsverkets riktlinjer. Näringsinnehållet i lunchportionerna är 30 procent av dagsbehovet. Resterande del behöver serveras hemma i form av frukost, middag och eventuellt ett mellanmål.

Vi som arbetar med skolmaten vill främja goda matvanor och god hälsa hos barnen. Redan från tidig ålder lär vi barnen vad som är bra och nyttig mat. Genom detta bidrar vi långsiktigt till att förbättra folkhälsan.

Vi arbetar ständigt med att utveckla och förnya våra recept så att maten vi serverar ska vara så variationsrik som möjligt och uppskattas av barnen och ungdomarna.

Sidan uppdaterad 12 augusti 2019 Kommentera sidan