Du är här: Start/Kommun & Politik/Press- och informationsmaterial/Pressmeddelanden/Törsten har bidragit till minskad vattenförbrukning

Törsten har bidragit till minskad vattenförbrukning

Kamelen Törsten har under sommaren synts i olika sammanhang för att få invånare och turister i Kalmar, Torsås och på Öland att hushålla med vattnet.

I sociala medier har allmänheten kunnat ta del av tips på hur man på bästa sätt kan spara på vattnet. Resultatet har inte låtit vänta på sig.

Vattenförbrukning juni-augusti

I Mörbylånga kommun skedde i juni månad en minskning av vattenförbrukningen med 16 procent, i juli månad med ca 20 procent och i augusti med 15 procent.

Motsvarande siffror är för:

- Borgholm; juni 14 procent, juli 7 procent och augusti 9 procent.

- Kalmar; juni 6 procent, juli 8 procent och augusti 13 procent. Sifforna anger vattenförbrukningen i Kalmar kommun, vatten som har levererats till andra kommuner är avdragen.

Under sommaren har kamelen Törsten synts i solglasögon. Nu byter Törsten till höstskrud men kommer att fortsätta med uppmaningen att spara vatten.

– Denna sommar räckte vattnet till oss alla efter de akuta åtgärder som utförts. Förutom de åtgärder som pågår för att säkra vattenleveransen framöver är det lika viktigt att vi fortsätter att göra lite mer som kamelerna och hushållar med vattnet, säger Markus Wertwein-Ros, VA-chef, Borgholms Energi.

- Grundvattennivåerna på Öland är fortfarande historiskt låga och läget är fortsatt kritiskt. Mest ansträngt är det på den östra sidan. Vi kör vatten till vattenverket i Triberga och den första flexitanken är levererad till en lantbrukare i det drabbade området. Därför är det viktigt att vi uppmanar till att fortsätta spara på vattnet, säger Niclas Beermann, teknisk chef, Mörbylånga kommun.

Sidan uppdaterad 21 september 2016 Kommentera sidan