Nya publika laddstolpar

För att underlätta för allmänheten att ställa om till fossilbränslefria fordon sätter Mörbylånga kommun upp ett antal laddstolpar där alla har möjlighet att ladda sin elbil. Stolparna i Södra Möckleby och Mörbylånga tas i drift på måndag den 25 september.

Mörbylånga kommun har som mål att vara en fossilbränslefri kommun 2025. Transporter står för ungefär en tredjedel av Sverige totala koldioxidutsläpp och är en stor utmaning för alla delar av samhället.

För att underlätta för allmänheten att också ställa om till fossilbränslefria fordon sätter Mörbylånga kommun upp ett antal laddstolpar där alla har möjlighet att ladda sin elbil. Stolparna i Södra Möckleby och Mörbylånga tas i drift på måndag den 25 september.

Stolparna är så kallade semisnabba stolpar där man laddar en bil på 2-3 timmar. Vid varje stolpe kan två bilar ladda samtidigt. Stolparna kommer på sikt att förses med betalfunktion men inledningsvis är laddningen kostnadsfri.

Planering pågår för att sätta upp stolpar även i Gårdby, Färjestaden och Ottenby. Avsikten är att så småningom också sätta upp en snabbladdare i kommunen.

- Vi hoppas att det här ska underlätta för fler att skaffa elbil och det känns bra att nu verkligen kunna välkomna elbilsägare till vår kommun, säger Günter Ruchatz, miljö- och byggnadsnämndens ordförande.

- De laddstolpar som sätts upp nu och de som är planerade ställs på platser där det finns annat att göra under tiden bilen laddas, säger Cajsa Lindberg, utredare. De kommer också att bli jämnt spridda över kommunen.

Laddstolparna finansieras till viss del med statligt bidrag från Klimatklivet.

I samband med att stolpen i Södra Möckleby tas i drift anordnas en pressträff. Även allmänheten är välkommen att delta. Kommunen bjuder på kaffe och kaka.

Tid: måndag 25 september 2017, kl 11.00

Plats: Södra Möckleby, Parkeringen öster om väg 136 vid kyrkan.

Vid pressträffen visas den nya laddstolpen och hur den används. Vid pressträffen deltar bland andra miljö- och byggnadsnämndens ordförande Günter Ruchatz, kommunens miljö- och klimatstrateg Elvira Laneborg samt utredare Cajsa Lindberg.

Varmt välkomna!

Sidan uppdaterad 20 september 2017 Kommentera sidan