Du är här: Start/Kommun & Politik/Press- och informationsmaterial/Pressmeddelanden/Nu är snart kommunens biogasbilar på plats

Nu är snart kommunens biogasbilar på plats

Den 23 maj levereras kommunens 15 biogasbilar. De nya biogasbilarna kommer att ha över 80 procent lägre koldioxidutsläpp än de fordon som de ersätter.

Mörbylånga kommun har som mål att vara en fossilbränslefri kommun 2025. Transporter står för ungefär en tredjedel av Sverige totala koldioxidutsläpp och är en stor utmaning för alla delar av samhället. I samband med den bilupphandling till främst vård och omsorg som nu avslutas beräknas koldioxidutsläppen minska med ca 80 ton per år eller drygt 20 % av de totala utsläppen från kommunens fordonspark. De nya biogasbilarna kommer att ha över 80 % lägre koldioxidutsläpp än de fordon som de ersätter.

Upphandlingen omfattar ett 70-tal personbilar och 4 lätta lastbilar. Sedan i januari rullar de 24 elbilarna. Det sista steget i fordonsupphandlingen tas i och med att 15 biogasbilar levereras. När tankstället för biogas öppnar i Mörbylånga i augusti kommer bilarna att köras fossilbränslefritt på biogas. Det är ingen risk att bilarna blir stående över sommaren eftersom de även har bensintank.

- Kommunens fordon syns i hela kommunen och vi hoppas att andra kan komma att inspireras att köra på förnybara bränslen, säger Henrik Yngvesson, kommunstyrelsens ordförande. Det innebär att vi är beredda att tanka biogas redan första dagen när Ölands första tankställe för biogas öppnar. Tidsmässigt stämde den här upphandlingen bra med tankställets öppnande.

- Vi är väldigt glada att våra biogasbilar kommer nu, säger Cajsa Lindberg, utredare och den som ansvarat för bilupphandlingen. Biogasbilarna är det avslutande steget i upphandlingen och vi har valt att komplettera de små elbilarna med en liten och en större biogasbil. Då har vi fordon lämpliga för persontransport och fordon som funkar bra även om man behöver ta med lite grejer som rollatorer och annat.

Biogas är ett fordonsbränsle som kan produceras av olika typer av substrat, bland annat matavfall och gödsel. Biogas är klimatsmart då det inte bidrar till nya utsläpp av koldioxid och dessutom levererar miljönytta lokalt. Rötresten som bildas efter att man tagit hand om gasen är utmärkt gödselmedel.

I samband med att biogasbilarna levereras anordnar kommunen en biogasbilsfest för berörd personal samt en pressträff för media.

Tid: tisdag 23 maj 2017, kl 11.30

Plats: Parkeringen norr om kommunens lokaler vid Rönningegården, Mörbylånga

Vid pressträffen visas de nya bilarna. Vid pressträffen deltar bland andra kommunstyrelsens ordförande Henrik Yngvesson.

Varmt välkomna!

Sidan uppdaterad 16 maj 2017 Kommentera sidan