Du är här: Start/Kommun & Politik/Press- och informationsmaterial/Pressmeddelanden/Kamerala Villan nyinvigs med fotoutställning
Kvinna med barn. Foto Carl E Andersson

Kamerala Villan nyinvigs med fotoutställning

Åren runt första världskriget var Carl E. Andersson i Hulterstad verksam som bygdefotograf på södra Öland. För första gången visas nu hans bilder i ett större sammanhang. Bakom fotoutställningen står Mörbylånga kommun som samtidigt inviger den nyrenoverade Kamerala Villan i Mörbylånga.

Invigningen äger rum fredagen den 29 september kl. 17.00. Landshövding Thomas Carlzon invigningstalar. Det blir också underhållning samt kreativ verkstad med öppen ateljé för alla åldrar.

Utställningen av bygdefotografen Carl E Andersson pågår till och med den 19 oktober. Därefter har föreningar möjlighet att hyra in sig i lokalen för konstutställningar eller andra kulturaktiviteter. Lokalen upplåts gratis till föreningar under en månad. Bokning sker via kommunens kultursamordnare.

Om bygdefotograf Carl E. Andersson

Carl E. Andersson fotograferade bybor och cyklade runt till folk i trakten, fick tillträde till deras hem och gårdar och inrättade också en utomhusateljé av enklaste slag. Han blev småfolkets porträttör och efterlämnade närmare 800 glasnegativ i format 9x12 centimeter.

I den nya utställningen lyfter fotohistoriker Björn Axel Johansson fram hans fotografiska arv. Ett 25-tal fotografier visas tillsammans med ett antal originalbilder som ställts till förfogande av fotografens släktingar.

Dåtidens bygdefotografer verkade i ett gränsland mellan ateljé- och amatörfotografer. Utmärkande för dem var bland annat att de oftast kände de personer som porträtterades och att deras ersättning – till skillnad mot städernas ateljéfotografer – var blygsam och tog hänsyn till vad befolkningen mäktade med.

Ur ett fotohistoriskt perspektiv framstår Carl E. Anderssons bilder som märkliga och har ett riksintresse.

Öppettider Skördefesten:

29/9: 17.00 - 24.00

30/9: 10.00 - 17.00

Utställningen har övriga öppettider i oktober:

3/10, 5/10, 10/10, 12/10, 17/10, 19/10: 17.00-20.00 samt den 16/10: 13.00-17.00. Visning övriga tider kontakta: kristina.jeppsson@morbylanga.se

Sidan uppdaterad 19 september 2017 Kommentera sidan