Den cirkulära garderoben

Gillar du mode men vill lära dej att tänka mer hållbart? Har en plagg som du tänkt att laga men det inte blir av? Eller vill du pröva att skapa något nytt av de där byxorna som blivit för små? Då kan evenemanget Den Cirkulära garderoben, som arrangeras på

Gillar du mode men vill lära dej att tänka mer hållbart? Har du ett favoritplagg som du tänkt att laga men det inte blir av? Eller vill du pröva att skapa något nytt av de där byxorna som blivit för små? Då kan evenemanget Den Cirkulära garderoben, som arrangeras i Butik Hörnan i Mörbylånga lördagen den 3 september vara något för dig!

I Sverige slänger vi 70 000 ton kläder varje år. Mycket av det vi slänger skulle kunna återvinnas genom att lämna vidare plaggen till någon annan eller att skapa något nytt av.  Vid klädproduktion går det åt mängder av vatten, kemikalier och landytor. För en t-tröja går det åt 4000 liter vatten och 0,6 kilo kemikalier. För ett par jeans är summorna 10 000 liter vatten och 1,9 kilo kemikalier. Dessa mängder skapar stor negativ hälso- och miljöpåverkan i länderna där produktionen sker. Många av kemikalierna finns även kvar i plaggen när vi köper dem, bär och klär på oss dem.

Logotyp för evenemanget Den cirkulära garderoben som går av stapeln den 3 september 2016 på Zokker i Mörbylånga. Den cirkulära garderoben går av stapeln den 3 september 2016 i Butik Hörnan i Mörbylånga och handlar om att skapa en hållbar konsumtion av textil och kläder.

Lördagen den 3 september kl 10.00 välkomnas Du till Butik Hörnan där det bland annat blir textil verkstad, föreläsningar och klädbytesstreck. Håll utkik för mer information!

Evenemanget är en del av kommunens arbetet med miljömål och hållbar konsumtion. Begreppet cirkulär har knytning till "cirkluär ekonomi". En cirkulär ekonomi innebär en synsätt där en restprodukt i en viss produktion kan bli en råvara för någon annan vilket innebär att vi kan använda resurser flera gånger och i ett kretslopp så att mängden avfall minskas. Det som är utkänt hos dig kan vara till nytta och glädje för din nästa!

Mörbylånga kommun arrangerar Den cirkulära garderoben tillsammans med Länsstyrelsen Kalmar län, Landstinget, Kalmar kommun, Nybro kommun, Kalmar läns hemslöjdsförening, Linneuniversitetet, Linnéstudenterna, Naturskyddsföreningen, Human Bridge, Kalmar stadsmission och Studieförbundet vuxenskolan.

Sidan uppdaterad 8 juli 2016 Kommentera sidan